De Mekong Delta

9 september 2009

Ik ben zondag samen met Justus en Dung naar de Mekong Delta gegaan naar de stad Can Tho.Op de kaart hieronder is te zien hoor deze stad middenin de Mekong Delta ligt. http://www.travellingvietnamtours.com/Upload/Mekong%20delta%20map%202.gif Verder kun je wat lezen over de mekong delta op de volgende site http://en.wikipedia.org/wiki/Mekong_Delta.

Justus had 3 sterren hotel geregeld met een ongeloofelijk grote kamer. Ik en Justus zijn heel even langs de waterkant over een boulevard heen gewandeld maar in Can Tho viel niet veel te zien.            'S avonds was het etens tijd. En ja Wat doe ik hier in Vietnam? Ik eet vooral, ik eet vanalles, en vanalles dat ik niet herken, en alles met chopsticks. Ondertussen kan ik ook rijst eten met chopsticks. En ik moet zeggen dat bevalt goed. We waren de eerste avond gaan eten bij een restaurant waar Dung vanalles bestelde en 2 professors uit Can Tho mee kwamen eten.

De volgende dag zijn we langs de Can Tho universiteit gegaan en hebben we verder niet zo heel veel gedaan maar 's avonds was het weer etens tijd dus.... Weer meer onbekend eten dit keer de beroemde Mekong pannenkoeken. Dus ik denk hmmm lekker pannenkoeken maarja dat was dus weer heel wat anders. Eerst brachten ze een heel afgekapt moeras naar de tafel of in ieder geval 1 of andere water plant. Daarna Brachten ze een soort geel knapperige koek met daarin garnaal vlees en groentes. Dit was dus de pannenkoek een met kokosnoot en ei gemaakte zeer dunne koek. 2 vrouwtjes kwamen ons eten voorbereiden waarvoor een groot blad pakte dan een boel kleine blaadjes dan met grof geweld met hun chopsticks wat pannenkoek daarna een grote garnaal en dan werd alles opgerold. Ik moet zeggen het was lekker. Daarna kwamen een gitarist en een ? met een tweesnarige gitaar en een vrouwtje om te zingen. Ze zongen typische Mekong liefdes liedjes die meestal worden gezongen door een man en een vrouw. De 1 ging over een man en vrouw die wilden trouwen maar het mocht niet van hun ouders waarna de man het leger in ging. Uiteindelijk na 6 jaar kwam hij terug en had de vrouw gewacht en mocht het wel. 1 docent en ook Dung zongen mee maar gelukkig was het in Vietnamees en hoefde ik niet. Verder blijkt dat vrouwen veel verschillen van vrouwen in Nha Trang en Ho Chi Minh city. De vrouwen zijn traditioneler en als je intenties hebt om ze het hof te maken moet je ze trouwen en goedkeuring van de ouders krijgen. Dus geen geflirt daarzo.

De laatste dag zijn we 's ochtends nog langs een onderdeel van de Can Tho universiteit geweest. Hier hadden ze meer te vertellen dat Justus interesseerde. Ze deden hier vooral onderzoek naar rijst en ook wat naar aquacultuur. In de Mekong wordt vooral rijst geteeld en garnalen. Op veel velden groeien ze eerst rijst en dan tijdens het droge seizoen wanneer het zoute water verder de rivier opstroomt kweken ze garnalen op de velden. Global warming zal hier waarschijnlijk effect op hebben zodat ze minder vaak rijst kunnen groeien nu op sommige velden wel 3 oogsten per jaar en meer garnalen gaan kweken.

In de middag zijn we terug gaan rijden. Eerst natuurlijk weer gegeten en ik heb wat fotos gemaakt van de dieren die ze serveren bij dit restaurant. Kijk maar eens... en langs een aquacultuur bedrijfje geweest. Zag er erg professioneel uit en was interessant om te zien. Het was echter vooral leuk om de mekong op te gaan en alle verschillende boten te zien. Je kunt ze zien op de fotos. Verder gebruiken ze motoren met daaraan zeer lange schachten met daaraan de propeller die ze af en toe het water uittillen. Ik hoop dat je ziet wat ik bedoel met behulp van de fotos.

's avonds kreeg ik nog een groot compliment van mijn begeleider Dung. Ik was oke ook al was ik buitenlander ik stond niet zover van de vietnamezen af. Dit vind ik toch fijn om te horen heb ik toch wat geleerd daar in de filippijnen. Want daar struikelde ik volgens mij in iedere valkuil die ik tegen kwam.

Nu ben ik terug in Ho Chi Minh city en moet ik werken aan mijn proposal

Foto’s

2 Reacties

 1. Arnica:
  9 september 2009
  Betekend dit dat Vietnamezen beter kunnen zingen dan in los Philepinnos?! Leuk zeg al die foto's en ziet er goed uit! Succes met je proposal en geniet op, in en aan het water!
  Groetjes!
 2. Bastiaan:
  9 september 2009
  Nee Arnica Filipijnen zijn de muzikanten van Azie dus daar kunnen de Vietnamezen niet tegen op. Maar hun zingen viel niet tegen. En ondertussen ben ik weer in de grote stad dus het water komt alleen in de vorm van regen en poelen op straat.
  bas